Irene Gonzalez
per en 31 D'octubre 2015
5,606 Vistes

RECONEIXEMENT  DE  GLÚCIDS

Objectiu

  • Ø  Reconèixer alguns glúcids pel seu caràcter reductor

Material

  • Ø  Gradeta amb 2 tubs d'assaig (seran per la solució de glucosa i la de midó)
  • Ø  Rotuladors per escriure sobre vidre
  • Ø  1 pinces de fusta
  • Ø  Bec de Bunsen + encenedor
  • Ø  Reactiu de Fehling A i B (solució conjunta)
  • Ø  Pipetes (una pel reactiu Fehling A i un altra pel Fehling B i una tercera per a la solució final de Fehling)
  • Ø  Solució de glucosa: serà conjunta per a tota la classe. Apuntau les quantitats de solut i dissolvent utilitzades.
  • Ø  Solució de midó: : serà conjunta per a tota la classe. Apuntau les quantitats de solut i dissolvent utilitzades.

Fonament químic de les proves

Reactiu de Fehling:

Una de les propietats més destacades dels monosacàrids és el seu poder reductor que es deu al grup carbonil (aldehid o cetona: C=O) de la seva molècula.

En aquesta pràctica utilitzarem el reactiu de Fehling. Aquest reactiu es tindrà que preparar abans de realitzar la pràctica ja que consta de dos solucions separades que es mesclen en el moment d'utilitzar-les.

La solució de Fehling A (blava) és de sulfat cúpric alcalí i la solució de Fehling B (incolora) és de tartrat sòdic-potàssic. En mesclar les dues solucions, es forma hidròxid cúpric de color blau intens.

 

Què passa químicament en la reacció de la glucosa i el midó amb el reactiu de Fehling?

La glucosa és un glúcid monosacàrid i reacciona amb la prova de Fehling. El grup carbonil de la glucosa (-COH) s’oxidarà passant a àcid carboxílic (-COOH). El procés s’evidenciarà  per un canvi de coloració on el color blau del reactiu de Fehling formarà un precipitat groc (òxid cuprós hidratat) i després passarà a ser de color vermell teula (òxid cuprós anhidre) en continuar l'ebullició.

El midó és un glúcid polisacàrid i no reacciona amb la prova de Fehling (si amb la prova del Lugol que vam fer fa uns dies). Així doncs, el midó no s’oxida pel Fehling i per tant no observarem canvi de color de blau a vermell en la reacció química.

 

Procediment

  • Per a tota la classe, en dos vasos de precipitats prepararem les dissolucions, una amb glucosa (300ml H20 + 9,12g Glucosa) i una amb midó (300ml H20 + 9,4g Midó). Amb els rotuladors marquem els tubs d’assaig amb números 1 (solució de midó) i 2 (solució de glucosa).

            

  • En el tub d’assaig número 1 afegim 3 ml de la dissolució de midó i, en el tub 2, 3 ml de la dissolució de glucosa.

             

  • A continuació afegim a cada tub 2 ml de la solució de Fehling.

              

  • Escalfem cada tub d’assaig fins l’ebullició.

                

 

 

Resultats

 

 

 

 

 

FEHLING (+/-)

 

TUB ASSAIG 1

 

MIDÓ

 

Negatiu

 

TUB ASSAIG 2

 

GLUCOSA

 

Positiu

 

 

El tub d'assaig 1, que contenia midó, no reacciona amb el fehling, per la qual cosa no s'oxida i manté el color blau.

Per altra banda, la glucosa, si que reacciona oxidant-se i es torna de color vermell.

 

Aquests són altres exemples de com reaccionarien diferents aliments al fehling:

ALIMENT

 

FEHLING

 

Coca-Cola zero

 

No donaria positiu ja que és zero i, per tant, l'endolçen amb altres productes que no porten glucosa.

 

Sacarina

 

Tampoc donaria positiu perquè no conté glucosa.

 

Patata amb aigua

 

La patata pricipalment el que conté es midó, per tant donaria negativa la prova.

 

Coca-Cola

 

Aquest si que donaria positiu perquè porta molt de sucre.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nDglRuHBTkw

Publicat a: Cultura
Sigues el primer a qui li agrada això.
Marisol
Molt bé! De moment és el blog més complet que he vist. M'encanta el dibuix del microscopi. Sobre la pràctica. També molt bé. El Fehling serveix per a detectar glúcids reductors com la glucosa. El midó donarà negatiu perquè, encara que és un polisacàrid fet per la unió de multitud de glucoses aqueste... Veure més
2 Novembre 2015
Marisol
Ahhh! una altra cosa. Veig que has afegit el vídeo, bé en realitat la URL del vídeo que està en youtube. Si de la URL esborres la "s" final de la paraula "https" tindràs el vídeo directament en el teu article i quedarà molt més "xulo"
2 Novembre 2015